Balans, het magische woord!

Gepubliceerd op 9 december 2021 om 11:12

Hoe ervaar jij het woord Balans? Doe je bepaalde dingen en laat je bepaalde dingen om de balans te houden in jezelf? Of voelt het als een bijna onmogelijke opgave om in balans te blijven door alles wat er op je afkomt in het leven?

Voor ieder is dit anders. Het kan een hele kunst zijn om in balans te blijven als prikkels heftig bij je binnenkomen of als je bepaalde trauma’s hebt opgelopen in je leven en deze zomaar getriggerd kunnen worden.

Toch kun je zelf veel doen. Alleen al de keuze om zelf actief aan je balans te werken geeft kracht.

Balans, waarom zo belangrijk?
Balans maakt dat je afweegt. Niet te veel van het één en niet te veel van het ander. Goed zorgen voor jezelf, maar ook niet tè. Zorgen voor een ander, de wereld om je heen relativeert jouw eigen leven en geeft betekenis. Heel simpel water drinken is goed, maar te veel maakt dat je verdrinkt. Sporten en bewegen is supergoed maar te veel focus en moeten hierop zorgt voor stress en kan je lichaam juist uitputten. Je lichaam zit wonderlijk in elkaar en zal vanzelf aangeven wanneer het uit balans is. Je krijgt koorts of hoofdpijn en wordt op deze manier vanzelf gedwongen om te rusten. En wellicht de ruimte en rust te voelen om bewust te worden waarin je jezelf uit balans hebt gehaald. Natuurlijk werkt dit niet altijd één op één. Maar het helpt zeker een behoorlijke stap om bewust met je balans om te gaan

Hieronder een aantal ideetjes om aan je balans te werken:

Kies bewust voor wat goed is voor jou.
Natuurlijk doe je dingen die nodig zijn, je doet mee aan een samenleving in het groot of klein. Daar tegenover maak ruimte voor dingen die je zelf fijn vindt om te doen en kies daarvoor. Je bent het meer dan waard om in jezelf te investeren. Maakt schilderen je blij? Word je blij van je favoriete muziek? Vind je het fijn even je verhaal te delen met iemand? Kom je tot rust bij yoga, meditatie of een goed boek? Doe het.

Kies ervoor om in het nu te leven.
Soms gebeurt er van alles om je heen, moet je op een dag veel schakelen en voelt het alsof je wordt geleefd. Een bepaalde mate van stress is helemaal niet verkeerd, het geeft ook zin aan je bestaan. Wanneer het teveel is helpt het om hetgeen je doet op dat moment met aandacht te doen en het positieve hierin te zien. Heel simpel, je collega heeft een vraag, maak diegene blij met jouw volle aandacht. Je kind is hangerig en moe, wees er even helemaal. In wat je doet, wees bewust van je lichaam, je ademhaling, je bent alleen maar in het hier en nu.

Neem zo min mogelijk gifstoffen tot je
.
Hoe verder een voedingsmiddel van de natuur af staat des te moeilijker wordt het voor je lichaam om te verwerken. Je lever, nieren en lymfestelsel moet hard aan de slag om het weer af te voeren. Maar daarnaast kun je ook denken aan negatieve gedachten, of negatieve invloeden bijvoorbeeld van tv, of oordelende mensen. Ook dit werkt als gifstoffen voor je lichaam. Je lichaam kan heel veel gifstoffen aan maar een keer komt de druppel die de emmer doet overlopen.

Geef ruimte aan je emoties en wat er van binnen speelt
We zijn geneigd onze emoties binnen te houden, zaken in te slikken. Dit kan blokkades in jezelf veroorzaken. Natuurlijk is er niet altijd de ruimte en het nut om dit direct te doen. Maar wees je bewust als iets je dwars zit. Vraag even om hulp van iemand, wordt een keer boos, of zing mee in een lied waarin je je kunt laten gaan.

Wees bewust van welke positieve vibraties je toe kan voegen in je leven
- muziek (in 432 Herz)
- positieve gedachten, mooie teksten
- etherische olie
- wees dankbaar
- goede voeding
- verbinding met je medemens


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.